Nyheter and politikk23 jul 2011 12:03 am

Oslo har blitt ramma av en vannvittig tragedie. Det er i skrivende stund litt tidlig å slå fast nøyaktig hva som har skjedd, men politiet har bekrefta at en bombe har sprengt regjeringsbygget. Minst sju mennesker er døde, og mange er skadd. Samtidig har en mann kledd i politiuniform skutt flere mennesker på AUF sin sommerleir på Utøya. Mange mennesker er døde.
Det ser ut til å være en terroraksjon. Og det av en skala som er helt uhørt i Norsk sammenheng.

Jeg fikk en telefon fra et familiemedlem som hadde gått fra jobben sin på stortingskantina omtrent en time før bomba smalt. En annen var ute av kontoret sitt i det vinduet raste inn over plassen hu ville ha sitti. Kanskje de fleste av oss har lignende historier. Vi veit ikke hvem de døde er enda, men det står klart at det like godt kan være venner av oss. Det er ikke de rike og mektige som rammes hardest. Det er det skjeldent.

Også etterdønningene av terror rammer vanlige mennesker hardest. Terroraksjonen mot WTC blei etterfulgt av invasjon av Afghanistan, og brukt for å rettferdggjøre invasjonen av Irak, samtidig som innstrammingene i folks frihet blei større. På samme måte har det vært gang på gang i historien, den venstreorienterte RAF sine aksjoner i Tyskland skapte mer politi og «lov-og-orden»-tankegang, bygginga av større og værre fengsler, og politisk isolering av venstresida. Det er ikke helt tilfeldig at terrorisme er nazistenes foretrukne aksjonsform. Tilogmed Hitlers parti, NSDAP, brukte en terrorbrann mot riksdagen som en anledning til å stramme inn på de demokratiske rettighetene, og å forby kommunistene.
Gatas Parlament har takka ja til å spille på Rød Ungdoms sommerleir om to uker. Men Rød Ungdoms sommerleir er også på Utøya, og det er kanskje tvilsomt om de er i stand til å gjennomføre en ny leir for et politisk ungdomsparti allerede om to uker?

Den slags type grusomme massakre som den på Utøya gjør at det bruser fort i blodet; vi blir rasende på de som kan få seg til å gjøre noe sånt! Og hatet er rettferdig. Men vi bør ikke tillate at hatet rammer uskyldige mennesker. Vårt mottrekk mot terrorismen bør være det motsatte; Mer omtanke! Mer medmenneskelighet, solidaritet, og inkludering! Alle gode krefter bør kaste seg på offensiven for å unngå at dette skal føre til et kaldere og hardere samfunn. Vi bør demonstrere at terroren er det motsatte av hva vi står for.

Vi bør holde huet kaldt og hjertet varmt!

Andre ting av Elling Fragatas

Related posts:

Gateplata treffer gata
Rip Gil Scott-Heron
Apocalypso tilbake i nettbutikken

One Response to “Dette forandrer alt”

  1. on 23 jul 2011 at 0:31 IkkeUnaIkkeAlQaIkkeLurt

    Dropp guarden og innta en hug posisjon

Feed on comments to this Post

Leave a Reply